top of page
Foto van schrijverdgvgroup

Scheve huisjes

“Waarom moeten die huisjes schots en scheef op het terrein staan? Dat is toch nergens voor nodig?” zei een stedenbouwkundige bij een gemeente waar we een gesprek over een duurzame gebiedsontwikkeling hadden.

Wat voor ons inmiddels volkomen logisch is, blijkt voor andere partners in de bouw dus nog helemaal niet zo bekend te zijn. Vandaar dit stukje over het belang van de positie van de woning als het over duurzaam ontwikkelen gaat.

Als je duurzaamheid in de bouw serieus neemt, moet je het punt van energie serieus nemen. Goed omgaan met energie betekent dat je als eerste probeert om de hoeveelheid energie die je nodig hebt zoveel mogelijk te beperken. Hoe doe je dat? In eerste instantie door goed gebruik te maken van de omstandigheden in de omgeving waarin je het gebouw plaatst. Dat betekent dat je rekening houdt met de werkelijke situatie op de locatie waar je gaat bouwen en kijkt naar zaken als: de temperatuur, de stand van de zon, mogelijke wind en schaduw als het gebied eenmaal ontwikkeld is. Het gebouw staat niet op zich, maar heeft een wisselwerking met zijn omgeving. De omgeving is van invloed op het gebouw en het gebouw op z’n omgeving. Als je op koudere momenten in het jaar rechtstreeks gebruik kunt maken van de energie die de zon levert (door slimme glaspartijen op de juiste plek) en op de momenten dat je geen zon binnen wilt hebben op een natuurlijke manier zonwering en schaduw kunt creëren, heb je minder verwarming dan wel koeling nodig en ben je dus slim bezig. Zelfs slimmer dan door alleen huizen te isoleren en ventilatiesystemen toe te passen die geld en energie kosten en die in veel gevallen ten koste gaan van het woongenot.

Dat is dus een reden waarom in duurzame ontwikkelingen huizen soms anders gepositioneerd zijn dan we vanuit de Nederlandse efficiënte Vinex gedachte gewend zijn. Juist omdat die efficiënte manier van bouwen misschien op deze bepaalde locatie helemaal niet zo efficiënt is als we het bekijken vanuit duurzaamheidsperspectief….

Natuurlijk kan dat niet overal, we hebben immers voor een groot deel te maken met bestaande gebouwen in bestaande omgeving, maar laten we het daar waar het kan, in de nieuwbouw, wel gaan voor deze nieuwe manier van ontwikkelen, die een andere aanpak vraagt.


119 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page